Apneja u spavanju

Sleep apneja i hipoapneja sindrom (SAHS) je vrlo česta patologija (pogađa oko 25% ukupne populacije) te podrazumijeva brojne rizike za pacijenta.

Što je to apneja u spavanju?

Sleep apneja i hipoapneja sindrom (SAHS) je vrlo česta patologija (pogađa oko 25% ukupne populacije) te podrazumijeva brojne rizike za pacijenta.

SAHS podrazumijeva prolazno i ponavljajuće zatvaranje gornjeg dišnog sustava tijekom sna (minimalno 10sec), te na taj način blokira protok zraka (apneja) ili ga ograničava (hipoapneja).

Ozbiljnost ovakvog stanja može se klasificirati kao blaga apneja ( ukoliko je broj prestanka disanja tijekom jednog sata između 5 i 14), umjerena apneja (ukoliko je broj prestanka disanja u jednom satu između 15 i 29), te ozbiljna apneja (ukoliko je broj prestanaka disanja u jednom satu veći od 30)

Trenutno, apneju u spavanju liječe samo pacijenti s ozbiljnim apnejama, dok oni koji su klasificirani kao blaga ili umjerena apneja se uglavnom ne liječe. Međutim, zahvaljujući tehnologiji APNIA (uređaj i softver), te personaliziranim splintevima, pacijentima s blagom i umjerenom apnejom može se dijagnosticirati i liječiti apneja u dentalnim ordinacijama.

 apneja normal  apneja snoring  apneja sleep
Normalna situacija
 
Hrkanje
 
Apneja
 

Zašto apneju liječiti u dentalnim ordinacijama?

Nedavno objavljene studije pokazuju da postoji direktna veza između bruksizma i SHAS-a, što stomatologe stavlja na prvu crtu za uočavanje problema s apnejama u spavanju. Koristeći tehnologiju APNIA na vrlo jednostavan način se dijagnosticira i liječi blaga i umjerena apneja, te liječnje pacijenata s kroničnim problemom hrkanja.

Stomatolozi dizajniraju intraoralni uređaj koji se sastoji od gornjih i donjih splinteva, kako bismo izbjegli retrakciju mandibule i ograničili lateralno pomicanje. Cilj je osloboditi ždrijelo, smanjiti hrkanje i omogućiti protok zraka tijekom sna.

Kako cijeli sistem funkcionira?

Elektronički uređaj Apina

Apnia elektronički uređaj prati pet različitih elemenata tijekom pacijentovog sna: respiratorni protok, dotok kisika, otkucaje srca, poziciju tijela tijekom spavanja te hrkanje.

Elektronički uređaj pacijent nosi tijekom noći, jednostavan je za korištenje, te omogućuje pacijentu samostalno rukovanje.

 

apneja uredjaji

Softver Apina

Softver APNIA koji je instaliran na Vaše računalo omogućuje očitavanje podataka iz elektoničkog uređaja APNIA koji je pacijent imao kod sebe preko noći. Dva su načina kako liječnik može očitati podatke iz el.uređaja:

  1. AUTOMATSKI – učitavanjem studije s elektroničkog uređaja, softver na jednostavan i pouzdan način prikazuje ukoliko postoji patologija kod pacijenta, kao i stanje ozbiljnosti apneje. Svi podaci su sadržani u izvještaju koji se može printati ili poslati pacijentu elektroničkom poštom.
  2. RUČNO – kliničar može očitati podatke ručno, identificirajući podatke iz grafikona.

 

apnia grafikon 1

Apnia intraoralni uređaj

APNIA intraoralni uređaj je splint između gornje i donje čeljusti spojene tenzorima koji preveniraju retrakciju madibule, te smanjuje broj apneja pacijenta.

Splintovi se izrađuju u tehničkom laboratoriju, posebno za svakog pacijenta. Svaki splint ima određenu debljinu i karakteristike koji omogućuju održavanje protruzivnosti i lateralnih pokreta.

Kit za izradu intraoralnog uređaja sadrži sedam različitih tenzora s različitim duljinama, učvrščivačima i vodičima za obradu.

Kako bi se postigao optimalni nivo napredka u liječenju apneje, testiranje pacijentovog sna mora biti praćeno promjenama tenzora na intraoralnom uređaju. Odnosno, pacijentov san će se pratiti sve dok se ne postignu optimalni rezultati.

 

splint

Dodatni sadržaji

Ovaj sadržaj vidljiv je samo registriranim korisnicima. Molimo da se registrirate ili prijavite kako biste vidjeli sadržaj.

Newsletter

Upiti, ponude i narudžbe

Image

Tvrtka:
Interdent d.o.o.
OIB: 05839326590

Adresa:
Vinogradski odvojak 2d
10431 Sv. Nedelja

Kontakt telefon:
Telefon: +385 1 58 013 02
Fax: +385 1 38 736 17

Kontakt E-mail:
interdent@interdent.hr
.